DHL investeert in nieuwe hub op Brussels Airport

Donderdag 12 februari 2015

  • Investering van 114 miljoen euro
  • Nieuw sorteercentrum van 31.500 m² en kantoorcomplex van 5.000 m²
  • Hub creëert 200 nieuwe jobs tegen 2020
  • Versteviging van de Belgische handelsconnecties en exportmogelijkheden

DHL, wereldwijd marktleider in internationale koerierdiensten, investeert in de bouw van een nieuwe, ultramoderne hub op Brussels Airport. Zo wordt de rol van Brussel nog verstevigd binnen het Europese en wereldwijde DHL-netwerk. De investering van 114 miljoen euro in deze Brusselse hub zal de capaciteit verdrievoudigen, van 12.000 tot 39.500 verzendingen per uur, dankzij de modernisering van de gebruikte sorteertechnieken. Dit zorgt ervoor dat DHL in de toekomst tegemoet kan komen aan de verwachte groei in internationale express verzendingen. Met deze nieuwe hub verstevigt DHL ook zijn positie als belangrijke werkgever in België. Zo faciliteert de nieuwe hub de creatie van 200 nieuwe jobs tegen 2020. Door een verhoging van de verzendingscapaciteit en snelheid, en een verdere verbetering van de kwaliteit, speelt deze investering bovendien een cruciale rol in het behouden en ontwikkelen van de Belgische handelsconnecties en exportmogelijkheden: Belgische bedrijven kunnen nog meer pakketten, nog sneller naar het buitenland exporteren.

De oorspronkelijke hub in Brussel werd in 1985 gesticht als regionale hub. De laatste vijf jaar kende Brussel een stabiele tweecijferige groei in volumes.  Deze constante groei alsook zijn centrale positie binnen Europa zorgen ervoor dat de hub in Brussel steeds meer gebruikt wordt als internationale en transitiehub, waardoor de huidige hub bijna aan 100% van zijn capaciteit werkt. DHL besliste om in een nieuwe hub te investeren omwille van de logistieke noden die resulteerden uit deze constante groei van Brussel over de laatste jaren, alsook de beschikbaarheid van gekwalificeerde en competente werknemers in deze regio.

 

Koen Gouweloose, Managing Director DHL Aviation NV, licht toe:

De nieuwe hub zal garant staan voor een nog snellere service van een nog hogere kwaliteit. Deze nieuwe hub zal Belgische en andere Europese bedrijven verbinden met 18 intra-Europese bestemmingen en enkele belangrijke intercontinentale bestemmingen in Amerika, China en Afrika. Daarnaast verzorgt DHL ook 64 rechtstreekse wegverbindingen met alle belangrijkste Europese bestemmingen. De nieuwe hub zal de belangrijke rol van Brussel in het Europese en wereldwijde netwerk nog verstevigen en de Belgische handelsconnecties met de rest van de wereld versterken.

 

Vandaag stelt DHL in België meer dan 4.000 mensen te werk, waarvan 1.000 medewerkers in de hub te Brussel. Tegen 2020 verwacht DHL 200 bijkomende jobs te kunnen aanbieden door deze nieuwe investering.

Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport, benadrukt het belang van luchtvrachtvervoer voor België:

Brussels Airport investeert veel in alle modi van luchtvrachtvervoer – volvracht, vracht aan boord van passagiersvluchten en express diensten. Met deze significante investering versterken we de positie van België als logistieke draaischrijf in Europa. Het is ook positief voor de toegevoegde waarde op de handelsbalans voor ons land. Maar vooral ook: cargo creëert jobs. Elke 100 ton vracht op Brucargo levert 1 job op. Momenteel zijn er ongeveer 4.500 jobs op Brucargo. Dit jaar verwachten we daar nog eens 400 tot 500 jobs te kunnen bij doen.

De totale oppervlakte van de geplande hub is 36.500 m², bestaande uit een nieuw sorteercentrum van 31.500 m² en een modern kantoorcomplex van 5.000 m². DHL zal ook zijn ecologische voetafdruk verminderen door het gebruik van nieuwe en efficiëntere sorteertechnologieën, verbeterde isolatie, een nieuw wagenpark dat op aardgas rijdt, een zonnepanelenpark, milieuvriendelijke verlichting, enzovoort. Al deze maatregelen zijn in lijn met DHL’s GoGreen programma. Voor de Brusselse hub betekent dit een extra besparing van 768 ton CO² per jaar gebaseerd op de Vlarem2-normen.

Deze investering verbetert de geleverde kwaliteit en snelheid van DHL en creëert bovendien groeimogelijkheden. Via een performant netwerk van service centers, verspreid over het hele land, en een goeddraaiende internationale hub op Brussels Airport draagt DHL bij tot een competitieve exportpositie voor België. Dankzij de wereldwijde verbindingen die het DHL-netwerk biedt, kunnen Belgische bedrijven mee profiteren van betere handelsconnecties en meer exportmogelijkheden.

Danny Van Himste, Managing Director DHL Express Belux, licht toe:

DHL speelt een cruciale rol in de handelsrelaties van Belgische bedrijven. Zonder koerierdiensten als DHL krijgen zij hun exportproducten niet op locatie binnen een strak tijdsframe. Wij geloven er sterk in dat deze investering niet alleen een verdere uitbouw van de exportactiviteiten van Belgische bedrijven bevordert maar eveneens de stijgende vraag vanuit internationale e-commerce kan opvangen. Meer mogelijkheden vanuit de hub in Brussel en ons performant netwerk van service centers doorheen het land, betekent voor onze klanten een grotere flexibiliteit, een latere pick-up tijd en een verbeterde service.

Het wereldwijde DHL Express netwerk beschikt vandaag over 250 vliegtuigen waarmee het meer dan 220 landen en gebieden bedient, vanuit meer dan 500 luchthavens en 22 key hubs en toegangspoorten wereldwijd. DHL Express is de marktleider in tijdskritieke internationale verzendbehoeften (TDI; “time definite international services”) op de Europese markt en tekende een exponentiële omzetgroei op van ongeveer 5% tussen 2011 en 2013, waarmee de koerierdienst zowel de algemene TDI-markt als het bruto binnenlands product overtreft. Deze sterke vraag resulteerde in een expansie van het Europese netwerk van het bedrijf. De geplande investering in Brussel kadert in reeds aangekondigde grote investeringen, waaronder een opwaardering van de infrastructuur in het Verenigd Koninkrijk (200 miljoen euro), een expansie van de Europese hub van DHL in Leipzig in Duitsland (150 miljoen euro) en een verdere modernisering van de vloot. Deze uitgebreide modernisering zorgde ervoor dat de Europese vloot van DHL geoptimaliseerd werd met moderne en efficiënte cargo vliegtuigen, steeds in lijn met DHL’s engagement om de hoogste industriestandaarden te respecteren op het vlak van geluids- en koolstofemissies.

 

DHLThe Logistics company for the world

DHL is wereldleider inzake transport en logistiek en “The Logistics company for the world”. DHL verschaft zijn klanten een grondige expertise inzake internationale expreszendingen, luchtvervoer en transcontinentaal vrachtvervoer, transport over de weg en per spoor, logistieke diensten en internationale postdiensten. Met zijn mondiale netwerk van meer dan 220 landen en regio’s en meer dan 285.000 medewerkers wereldwijd biedt het bedrijf zijn klanten een superieure servicekwaliteit en lokale kennis op maat van de logistieke eisen van de klant. DHL neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid door programma's te ondersteunen inzake de bescherming van het klimaat, rampenbeheer en onderwijs.

DHL maakt deel uit van Deutsche Post DHL. De groep realiseerde in 2013 een omzet van meer dan 55 miljard euro.

 

Nieuwe hub Brussels Airport
Saar Bentein Consultant at Grayling